لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 15
دریاچه چشمه های آب گرم
هنگامی که دمای آب چشمهای لااقل در حدود 5 تا 6 درجه سانتیگراد از دمای متوسط سالیانه هوای محیط یک منطقه بیشتر باشد چشمه مزبور را چشمه آبگرم گویند.
نگاه اجمالی
در اکثر مناطق آتشفشانی جدید ایران ، چشمههای آبگرم وجود دارد. آب تمام این چشمهها تقریبا منشا سطحی دارند. آبهای سطحی با نفوذ خود از خلال شکستگیها ، تدریجا گرمتر شده در افقهای تحتانی ، هنگامی که به سطح زمین میرسند به صورت چشمههای آبگرم نمایان میشوند. به همین دلیل وجود شکستگیها و گسلها در مناطق آتشفشانی را عامل ظهور و پیدایش چشمهها ذکر میکنند. معمولا در یک منطقه محدود ، دمای آب این قبیل چشمهها در طول سال تا چند درجه تغییر میکند. این مسئله مربوط به نفوذ زیاد آبهای سطحی (مثلا پس از بارندگی و بارش برف) و کاهش نفوذ در مواقع کم آبی است.در شرایط یکسان هر قدر چشمهها به مناطق عمیقتر نفوذ کند و آب سریعتر به سطح زمین برسد گرمای آن بیشتر است. امروزه نقش آتشفشانها درایجاد چشمههای معدنی بر کسی پوشیده نیست. ولی بعضی از واکنشهای گرمازا مانند واکنشهای هستهای ، حرکات زلزله نیز ممکن است در این کار دخالت داشته باشند. مسلما با نفوذ آبهای گرم از خلال سنگها ، مقداری مواد محلول در آنها وارد میشود و به این طریق چشمههای معدنی بوجود میآیند.
تقسیم بندی چشمههای آبگرم و معدنی ایران بر حسب موقعیت جغرافیایی
در اطراف اردبیل
در دامنه کوههای آتشفشانی سبلان در اطراف اردبیل تعدادی چشمههای معدنی دیده میشوند.
چشمههای آبگرم خلخال
این چشمههای معدنی در 22 کیلومتری شمال غرب هروآباد واقع است. آب آنها از انواع معدنی بیکربناته سدیک ، گازدار و بسیار گرم است.این چشمهها در دامنه درهای قرار دارند که بوسیله گسل ، لایههای آهکی رسوبی از سنگهای آندزیتی جدا میشود. در جنوب غرب هروآباد نیز در دهکده گرمخانه ، چندین چشمه آبگرم وجود دارد که دمای آنها 30 تا 50 درجه سانتیگراد است. با توجه به فعالیت آتشفشانی کواترنر که در ضلع جنوبی (حدود 18 کیلومتری جنوب هروآباد) دیده میشود، به نظر میرسد که چشمههای آبگرم خلخال به این قبیل فعالیت آتشفشانی وابسته باشد.
چشمههای معدنی بستان آباد
چشمههای معدنی بستان آباد در ده اسک کندی در 60 کیلومتری جنوب شرقی تبریز واقع شده است. مظهر اصلی آبگرم بستان آباد در داخل دره که خود از نوع گسلی است قرار دارد. آب آن کمی شورمزه و دبی آن 8 لیتر بر ثانیه است. آب آن از نوع کلروسولفاته ، گازدار و گرم میباشد. در اطراف چشمه رسوب سیاه رنگ دیده میشود. به نظر میرسد که فعالیت چشمه با گسلهایی ارتباط دارد که بخشی از گسل تبریز محسوب میشوند و در عین حال به فعالیت آتشفشانی سهند وابستهاند.
چشمه زندان سلیمان
این چشمه در نزدیک شهرستان قروه قراردارد و در واقع دو مظهر در جنوب زندان سلیمان دارد که از آب آنها در مسیر استخر طبیعی استفاده میشود. آب آن از نوع بیکربناته و سولفات کلسیمدار ، گرم و گوگردی است این چشمهها به فعالیت آتشفشانی کواترنر این ناحیه وابسته است.
چشمههای آسک
در شهرک آب آسک و در دو طرف بستر رودخانه هراز که از این محل عبور میکند، تعدادی چشمه از سنگهای آهکی ژوراسیک این ناحیه بیرون میآید که رسوبات تراورتن در مظهر برخی از آنها تشکیل شده است. این چشمهها ازنوع بیکربناته کلسیم با P H اسید و حاوی و گوگرد است. آب چشمههای آسک بیشتر از آبهایی تامین میشود که در گذشته پشت سد طبیعی لار یا در حال حاضر ، در پشت سد مصنوعی جمع میشود. این آب در خلال لایههای آهکی ژوراسیک کف دریاچه ، مجاری و غارهای زیرزمینی ایجاد کرده است که پس از عبور از این مجاری و گرم شدن به صورت چشمه به سطح زمین میرسد.
چشمه معدنی گنو
در 33 کیلومتری شمال بندر عباس در سرراه سیرجان ، چشمه آبگرم نسبتا مهمی وجود دارد که از نوع کلروسولفات کلسیمدار گوگرد است. آب آن خیلی گرم و علت آن ممکن است به درجه زمین گرمایی محلی مربوط باشد.
چشمههای معدنی محلات
در اطراف محلات و در 30 کیلومتری مغرب دلیجان ، رسوبات تراورتن فراوانی بر جای مانده است که نشان دهنده فعالیت قدیمی در این ناحیه است. در برخی مناطق ، همراه با رسوبات آهکی ، رسوبات آهنی قرمز تا زرد رنگ دیده میشود. این چشمهها را به فعالیتهای آتشفشانی بخش شمالی این منطقه مربوط میدانیم که آب آنها پس از نفوذ به داخل شکستگیها و انحلال مواد آهکی ، دوباره به سطح زمین میرسد.
چشمههای گوگرد رامسر
در رامسر چشمههای آبگرم گوگردی متعددی وجود دارند. این چشمهها در امتداد گسل رامسر واقعاند. در جنوب رامسر ، چشمه زیرپل معروفیت بیشتری دارد که آب آن از چند