لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل : .doc ( قابل ویرایش و آماده پرینت )
تعداد صفحه : 9 صفحه
قسمتی از متن .doc :
چکیده
سردرد یکی از شایعترین مشکلاتی است که بیشتر بیماران بالای 8 سال در زندگی خود تجربه میکنند. مشخص شده که 90% این شکایات مربوط به سیستم بینایی نمیشود.
سردرد دلایل مختلفی دارد که شامل عوامل عروقی، التهابی و ماهیچهای است که اکثر سردردهای غیر چشمی منشا عروقی و سردردهای چشمی منشا عضلانی دارند که اپتومتریست باید بتواند این دو را برای درمان از هم افتراق دهد. سردرد دردی در ناحیه کرانیوم، پشت گردن و ناحیه پیشانی است که میتواند بر اثر ماهیچههای اطراف جمجمه، فشار در سینوسهای پارانازال و کشش روی عروق اینتراکرانیال و اکستراکرانیال و یا در نرم شامه به وجود بیاید.
در برخورد با بیمار باید به فاکتورهایی از جمله محل سردرد، مدت و زمان شروع آن، شدت سردرد، ماهیت آن و سایر علائم همراه آن توجه کرد.
سردرد را میتوان به دو دسته سردرد چشمی و غیر چشمی تقسیم کرد:
سردرد چشمی بیشتر در رابطه با فعالیتهای چشمی و عیوب انکساری معمولا در سنین 26ـ15 سال و بعد از کارهای طولانی چشمی بیشتر در اطراف چشم، نواحی فرونتال و تمپورال ظاهر میشود. علاوه بر این شرایط محیط مانند نور، فاصله کار و تهویه از عوامل مهم برای بروز سردرد هستند. از علائم این سردردها، درد مبهم و دو طرفه با شدت کم و تدریجی، گاهی همراه با سوزش، اشکریزش و خستگی است. اختلالات مربوط به عضلات حرکتی چشم، نوع عملکرد تطابق چشمها، رفلکسهای سیستم فیوژنی، اسپاسم غیر طبیعی سیلیاری بادی و بالاخره اختلال در سیستم دیوپتریک و فیزیولوژیک چشم باعث سردردهای متفاوتی میشود. از انواع سردردهای چشمی میتوان به سردرد ناشی از عیوب انکساری، ناهنجاریهای دید دو چشمی و اختلالات عضلانی، گلوکوم زاویه باز و زاویه بسته، یووئیت در قسمت قدامی، نوریت اپتیک، وجود جسم خارجی کوچک در چشم، التهابات قسمتهای خارجی و ضمائم چشم اشاره کرد. این سردردها انواع مختلفی دارند از جمله میگرن که به صورت درد دورهای، یک طرفه و ضربان دار همراه با تهوع و گاهی استفراغ بروز میکند که شامل موارد مختلفی است. انواع دیگر سردردهای غیر چشمی، سردرد کششی، سینوزیت، فشار خونی، کلاستر و غیره... هستند.
کلمات کلیدی: سردرد، میگرن، عیوب انکساری اصلاح نشده.
مقدمه
سردرد یکی از شایعترین و در عین حال ناراحت کنندهترین مشکلی است که بیشتر بیماران بالای 8 سال در زندگی خود تجربه میکنند.
و مشخص شده که 90 درصد این شکایات مربوط به سیستم بینایی نمیشود. سردرد دلایل مختلفی دارد که شامل عوامل عروقی، التهابی و ماهیچهای است، که اکثر سردردهای غیر چشمی منشا عروقی و سردردهای چشمی منشا عضلانی دارند. که اپتومتریست باید بتواند ایندو را برای درمان از هم افتراق دهد.
سردرد دردی در ناحیه کرانیوم(کاسه سر)، پشت گردن و ناحیهی پیشانی است که میتواند بر اثر ماهیچههای اطراف جمجمه، فشار در سینوسهای پارانازال و کشش روی عروق اینتراکرانیال واکستراکرانیال و یا در نرم شامه به وجود میآید. ماده خاکستری و سفید مغز برای تمام محرکها بدون حس درد است.
درمان ممکن است شامل روشهای سادهای مانند کناره گیری از کار، اجتناب از غذاهای خاصی و یا درمان خاصی باشد.
در برخورد با بیمار باید به فاکتورهایی از جمله: محل سردرد، Duration یا مدت و زمان شروع سردرد، شدت سردرد، ماهیت آن و سایر علائم همراه آن توجه کرد.
سردردهای چشمی
سردردچشمی بیشتر در رابطه با فعالیتهای چشمی و عیوب انکسار است که معمولا عصرها و بعد از کارهای طولانی چشمی شروع میشوند به همین دلیل با استراحت چشم و خوابیدن و رفع عیوب انکساری برطرف میشود.
محل درد بیشتر در اطراف چشم، نواحی فرونتال و تمپورال است و بعد از آن به ناحیه اکسیپیتال و سرانجام به تمام سر منتقل میشود. افزایش فعالیتهای چشمی نزدیک در سنین 26ـ15 سال همراه با عیب انکساری اصلاح نشده عامل مهمی در بروز سردردهای چشمی است علاوه بر این شرایط محیطی مانند نور، فاصله کار و تهویه از عوامل مهم برای بروز سردرد هستند.
در پیش از نیمی از افرادی که دچار سردردهای چشمی بودند سوزش را شکریزش و خستگی هم وجود داشته است. از علائم دیگر این سردردها میتوان به دو طرفه بودن درد مبهم، شدت کم و تدریجی بودن آن اشاره کرد.
این نوع سردرد به ندرت با سرگیجه و تهوع همراه است و گاهی ممکن است با تاری دید همراه باشد.
وجود عیب انکساری آستیگمات در بروز سردردهای چشمی بسیار موثر است.(مخصوصاً آستیگمات دو طرفه) در چشمهای آستیگمات که معمولا نور از سطح قرنیه به طور یکنواخت وارد چشم نمیشود، پدیده پراکندگی نور چشم را خسته و گیرنده درد را تحریک میکند. در فرد مایوپ و هایپروپ، عضلات مژگانی به ترتیب کمتر و بیشتر از اندازه تحت فشار قرار میگیرند تا تطابق صورت گیرد، که موجب تحریک عصب پاراسمپاتیک میشوند و چون اعصاب گیرندهی درد نیز در اینجا تحریک میشوند این تحریکات به مغز منتقل شده و انعکاس آن به صورت سردرد ظاهر میشود.
اختلالات مربوط به عضلات حرکتی چشم، نوع عملکرد تطابقی چشمها، رفلکسهای سیستم فیوژنی چشم، اسپاسم غیر طبیعی سیلیاری بادی و بالاخره اختلال در سیستم دیوپتریک و فیزیولوژیک چشم باعث سردردهای متفاوتی میشود.
در یک مقاله تحقیقی گزارش شده که سردردهای چشمی در زنان بیشتر است.
انواع سردردهای چشمی
1ـ سردرد ناشی از عیوب انکساری: این نوع سردردها با فشاری که روی سیستم بینایی میآید یعنی با کار چشمی زیاد و در طولانی مدت ظاهر میشوند.
محل درد در اطراف چشمها میباشد که به قسمت پیشانی و گیجگاهی گسترش مییابد و مشخصهی این نوع، دردی مبهم با درجه خفیف است، که به علت انقباض عضلات مژگانی و خارج چشمی به مقدار زیاد ایجاد میشود.
علائم کلینیکی آن شامل شروع هر درد در انتهای روز و نیز خواب آلودگی در پیر چشمها است.
2ـ سردردهای ناشی از ناهنجاریهای دید دو چشمی و اختلالات عضلانی: این نوع سردرد در اثر کار چشمی زیاد و فشار روی سیستم بینایی و عضلات خارج چشمی ظاهر میشوند. این نوع مزمن بوده و از چشمها به طرف پیشانی و گیجگاهی گسترش مییابد.