لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل : .doc ( قابل ویرایش و آماده پرینت )
تعداد صفحه : 4 صفحه
قسمتی از متن .doc :
تعریف کلی از تهویه مطبوع
عمل تهویه مطبوع عبارت است از انجام عملیاتی روی هوا تا بتوانیم شرایط هوای محل مورد نظر را برای زیستن، کارکردن یا عملیات صنعتی راحت و مناسب کنیم. این شرایط عبارتند از کنترل درجه حرارت، رطوبت وحرکت هوا بطور همزمان که طبق روش معینی بطور اتوماتیک ثابت بماند یا تغییر کند.
در تهویه مطبوع باید عوامل مختلف هوا را تنظیم و ثابت کرد که اهم آنها عبارتند از درجه حرارت، رطوبت هوا، سرعت وزش هوا، صاف کردن هوا از گرد و غبار و از بین بردن باکتریها و ویروسها موجود در آن میباشد.
چیلر
1- RPE بعد از پمپ در ورودی کندانسور (ابزور بر) نصب شده و آنرا در مقابل رسوب محافظت میکند .
2- RPE در ورودی ژنراتور نصب شده (چیلرهای جذبی آب گرم و آب داغ) و نه تنها با مشکل رسوب مقابله میکند بلکه باعث افزایش راندمان و کاهش مصرف انرژی نیز میگردد.
1- RPE بعد از پمپ و در ورودی کندانسور نصب شده و آنرا در مقابل رسوب محافظت میکند.
انواع یونیت از نظر محل نصب
ـ در این نوع طبقه بندی، یونیت هیترها به انواع سقف آویزی و زمینی تقسیم بندی میشوند.ـ در نوع سقف آویزی، جریان هوا میتواند افقی یا عمودی باشد و در نوع زمینی دستگاه بر روی زمین نصب شده و هوا به وسیله هدایت کنندههایی به سمت و محل مورد نظر هدایت میشود.کاربرد یونیت هیتر:
ـ یونیت هیترها برای گرم کردن فضاهای بزرگ به دلیل ذکر شده در زیر مورد استفاده قرار میگیرند: 1ـ داشتن قدرت حرارتی زیاد
2ـ جاگیری کمتر در مدلهای دیواری و سقفی
3ـ توزیع بهتر هوای گرم
4ـ سرعت زیاد در گرم کردن فضا
سیستمهای سرمایش و گرمایش
1-RPM در ورودی آب سرد شهری به پکیج شوفاژ نصب شده و کویل آن را در مقابل رسوب گذاری محافظت میکند.
2- RPC در آب ورودی به نازل های پاشش در سیستم های سرمایش گرمایش Compact (نظیر چیلر های BROAD) نصب و سیستم را از رسوب گذاری محافظت مینماید .
* به علت ضد آب بودن RPC نصب آب درون پکیج به راحتی امکان پذیر میباشد .
سیستم های کنترل هوشمند موتورخانه
در حال حاضر میزان درجه حرارت آب گرم چرخشی و آب گرم مصرفی در موتورخانه ها بصورت دستی و تمام تنظیم درجه حرارت ترموستات دیگ و یا پمپهای سیرکولاسیون انجام می گردد و معمولاً برای تمام مدت بر روی یک عدد ثابت قرار دارد. تغییرات دمای هوا درطول روز موجب افزایش یا کاهش دمای داخل ساختمان شده که نتیجه آن انحراف دمای داخل ساختمان از محدوده آسایش و مصرف بیهوده سوخت و انرژی می باشد. همچنین در بسیاری از ساختمانهای غیرمسکونی با کاربری اداری- عمومی- آموزشی- تجاری که از فضای ساختمان بصورت غیرپیوسته و تنها در بخشی از ساعات روز استفاده می گردد و نیازی به کارکرد موتورخانه پس از اتمام ساعت کاری وجود ندارد.