لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 27
مفاهیم اولیه استاندارد
میدان آکوستیک
کمیت فشار در فراگیره در حالت تعادل در همه نقاط آن یکسان میباشد. چنانچه در چنین فراگیره حالت تعادل در یکی از نقاط آن متزلزل شود (به عنوان مثال فشار در یک نقطه بیشتر میشود) این حالت ناپایدار در همه جهات در فراگیره منتشر شده به شکل موج پدیدار میشود (نظیر افتادن سنگ در آب آرام).
تندی آوا
تندی آوا که به آن سرعت ذرات فراگیره نیز میگویند درگیر با فشار آوا و اندازه وابسته به هم میباشند. تندی آوا خود وابسته به بسامد و دامنه نوسان ذرات است که مقداری متغیر ولی تکراری است. به این معنی که تندی آوا به سرعت حرکت ذرات فراگیره در حول نقطه حالت تعادلشان گفته میشود. هرچه انرژی ساماندهی آوا (یا به بیان دیگر بلندی آوا) بیشتر باشد به همان نسبت نیز تندی و فشار آوا بیشتر میشود.
1- انتشار آوا در فضای باز و بسته
چگونگی انتشار آوا در یک فضای باز که دیواری آنرا محدود نکرده باشد تنها بستگی به ساختمان هندسی سرچشمه دارد. از این رو کاهش شدت آوا (انرژی آکوستیکی) که در هر ثانیه از یک مترمربع میگذرد،با فاصله آن از سرچشمه بستگی پیدا میکند و تنها از ابعاد هندسی آن تابع است و به فرکانس بستگی ندارد « تباهی هندسی انتشار آوا » نامیده میشود. افزون بر تباهی هندسی آوا کاهشهای دیگری مانند تباهی در فضا (تباهی هوا – تباهی بخار آب و مه – تباهی باد...) یا تباهی در زمین (تباهی در گل و گیاه...) نیز به شدت آوا در کاهش میدهند. از این رو برای پیشگیری از آزاد آوا (نوفه) با بهره گیری از تباهندههای نامبرده یا تباهندههای ویژه دیگر (مانند دیوارکهای بازدارنده یا گذراندن سرچشمه در ژرفای زمین) کوشش میشود که آزاد نوفه را کاهش دهند.
آوا به شیوه چشمگیری کاهش مییابد. زیرا اندازه این بازدارندهها (کوه و تپه) چندین بار بزرگتر از طول موج آواهای بم میباشند. از این رو به خوبی میتوان دریافت که چرا آوای قطاری که از درهها و گودیها میگذرد کمتر آزا دهنده است تا قطاری که از دشت و کوه میگذرد. همچنین اتاقهای سمت حیاط خانهها بیش از اتاقهای سمت خیابان آرامش دارند.
شکل 1: بازدارندگی آوا – Q سرچشمه آوا – B شنونده - h بلندی موثر دیوار φ زاویه سایه
دیوارهای دراز و بلند ساخته شده در مقابل خطوط راه آهن و اتوبان هایی که از برابر خانهها و دهات میگذرند اثر بازدارنده آوا را از مناطق مسکونی دارا میباشند.
نوفه
همچنانچه در اسیلوگرام آوائی به جای خطوط مشخص،نوار ناموزونی ملاحظه میشود آن آوا دیگر دارای اجزاء مشخص و هارمونیک نیست و در شکل وجود خطوط مشخص هم دیگر این خطوط دارای رابطه ای با یکدیگر و نغمه اصلی نمی باشند و به همین جهت این آوا را که خالی از لطافت و دلپذیری است نوفه مینامیم.
جدول مقایسه تراز بلندی آوا :
برای مقایسه و درک بهتر رابطه احساس شنوایی و تراز بلندی آوای محیط و توجه به جدول زیرین میتواند راهنمای بسیار مناسبی باشد.
سرچشمه آوا
تراز آوا
احساس آوا
هواپیسمای ملخی در 5متری
130 (C) dB
غیرقابل تحمل
a
پتک کمپرسی در 1متری
120(C) dB
غیرقابل تحمل
پرچ کاری دیگ بخار
110(C) dB
غیرقابل تحمل
بوق اتومبیل در 5متری
100(C) dB
خیلی بلند
b
کامیون در 5متری
90 (C) dB
خیلی بلند
رادیو (بلند)
80 (B) dB
خیلی بلند
گفتگو در یک متری
70 (B) dB
بلند
c
اتومبیل سواری در 10متری
60 (B) dB
بلند
جوی آب آرام
50 (A) dB
آهسته
d
ناحیه مسکونی (بدون ترافیک)
40 (A) dB
آهسته
باغ آرام
30 (A) dB
خیلی آهسته
تیک تیک ساعت (مچی)
20 (A) dB
خیلی آهسته
زمزمه
10 (A) dB
غیرقابل شنیدن
آرامش کامل
0 (A) dB
غیرقابل شنیدن
a: نوفه ترافیک هوائی b: نوفه صنایع c: نوفه ترافیک زمینی
d: نوفه محیط مسکونی