لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 8
مفهوم طراحی
هنگامی که یک مهندس معمار ، به ساختن خانه ای ( می اندیشد) و قبل از طراحی ابعاد و موقعیت زمین ، وشرایط بومی و اقلیمی و امکانات فنی را بررسی می کند ؛ به نیازهای فردی و جمعی افراد خانواده توجه کرده ، شرایط آسایش روحی و جسمی ، فعالیت های فردی و نیازهای اجتماعی و فرهنگی آنها را در نظر می گیرد و برای ایجاد یک فضای زندگی مانوس ، زیبا ، کارآمد و ایمن ، راه حل و طرح مناسبی تصور ، ترسیم و عرضه می کند در واقع او نیز ( طراحی ) می کند .
آیامی شود بین طرح ریزی و طرراحی کردن که به معرفی محصول ساخته شده ای منجر می شود تمایز قائل شد ؟ و یا وجه اشتراک یا تفاوت های آنرا بررسی کرد ؟
انسان برای انجام پیش اندیشه کارها ، نیاز به ( تفکر ) ،( تصور ) و (طراحی کردن )است (طراحی)،وسیله ساختن آبادانی و تمدن است .
می توانیم از خود بپرسیم که یک طرح جدید چرا و چگونه پدید می آید و مفاهیمی مرتبط با مقوله طراحی و طراحی معماری کدامند ؟
ما می توانیم با استفاده از قدرت حافظه و تخیل آنچه را که قببلاً دیده ایم تجسم کنیم و می توان به کمک تفکر و تخیل و قدرت خلاقیت درباره آنچه که ممکن است باشد تعمق کنیم و تصویری از آنچه که می تواند باشد ، مجسم سازیم و آنرا ترسیم نموده ، با دیگران در میان بگذاریم .
طراحی ، تلاش اندیش مندانه ، خلاقانه است و از تفکر ، شروع و به ارائه محصولی زیبا ، کار آمد و اصیل ختم می شود .و طرح نهایی همیشه عمق اندیشه و بصیرت طراح را در خودئ باز می تواند و حکایت گر عمق احساس و سلیقه اوست .
برنامه فیزیکی پروژه
هر پروژه معماری ، برای تعمین اهداف مشخص با انجام فعالیت معینی طراحی می شود .
فضای مورد نیاز هر پروژه بر اساس نوع فعالیت ها و دسته بندی آنها مشخص می گردد. ابعاد و مشخصات فضاها با توجه به نوع و حجم فعالیت ها ، مبلمان و لوازم مورد استفاده و. استانداردهای موجود معین می شود . به فهرست فضاهای مورد نیاز هر پروژه که تعداد ، مساحت و ویژگی های اصلی آنرا در بر می گیرد ، اصطلاحاً ( برنامه فیزیکی پروژه ) می گویند .
تحلیل سایت و مکان یابی ساختمان
قبل از طراحی پروژه ، لازم است ، شرایط زمین طرح با دقت مورد بررسی قرار گیردتا حداکثر استفاده از امکانات موجود در زمین به عمل آید و راه حلهای مناسبی برای محدودیت ها پیشبینی شود . در تحلیل زمین پروژه عوامل مختلفی از قبیل اندازه و شکل زمین ، شیب ، عوارض موجود ،جنس خاک ، امکانات دست رسی و همسایه های مجاور ، مناظر منساب و دیدهای مزاحم و غیره مورد مطالعه واقع می شود تا تصمیمات لازم در مورد محل قرار گیری ساختمان راه های دسترسی ، جهت گیری بنا و نحوه توزیع فضاهای باز و بسته و ... در نظر گرفته شود.
بررس روابط فعالیت ها و فضاها
پس از مشخص شدن برنامه فیزیکی پروژه ، و شناخت کمی و کیفی اجزاء پروژه و آگاهی نسبت به تسهیلات مورد نیاز هر کدام از فضها ، باید به دقت رابطه متقابل فعالیتها و فضاها را بررسی کنیم و معین کنیم هرکدام از فضاها ، از نظر عملکردی ، خدماتی ،بصری و ... کدام رابطه های ضروری را با یکدیگر و فضای باز بیرون دارند .
میزان نوع رابطه بین فضاهای پروژه را ،به روشهای مختلف می توان تنظیم کرد و نمایش داد .
در ترسیم دیاگرام ارتباطی فضا سعی می شود از نمایش روابط فرعی خودداری گردد عناصر مرتبط در کنارهم قرار گیرند و دیاگرام به ساده ترین صورت ممکن تبدیل شود .
اگر دیاگرام خوب ترسیم شده باشد حوزه های فضایی مرتبط مثلاً حوزه ی اتاق های خواب را به راحتی می توان تشخیص داد.
روشهای مختلف طراحی معماری
اگر پروژه واحدی با زمین و برنامه ای مشخص ، بین چند طراح به مسابقه گذاشته شود ، تنوع طرحها به تعداد طراحان خواهد بود . همانطور که نتایج کار طراحان باهم فرق می کند روند تفکر و روش طراحی آنها نیز با هم متفاوت است . این به معنی بی قاعده بودن کار طراحی معماری نیست بلکه در چهارچوب معیارها و ضوابط حاکم بر طرح ، به روشها مختلفی می توان برای نیاز های پروژه جواب مناسب یافت .
یکی از روش های طراحی معماری ، با تاکید بر عملکرد فضاها و روابط منطقی آنها با دیاگرام ارتباطی فضاها شروع می شود . در دیاگرام ارتباطی عملکردها و روابط بین عملکردها سلسله مراتب و دسته بندی فضاها در فشرده ترین صورت ممکن نمایش داده شده است .
در دیاگرام قبل فضاها دارای معنای مکانی نیستند یعنی می توان با حفظ رابطه فضاها ، آنها را به محل های جدیدی جابه جا کرد . به نحوی که هر یک از فضاها با توجه به اقلیم و شرایط زمین و لزوم تفکیک عرصه های خصوصی و عمومی ، در بهترین موقعیت ممکن قرار گیرد . نور ، گرمای طبیعی ، دید و منظر فضاها و دسترسی به فضاها به بهترین نحو ممکن تامین می شود و بهترین ارتباط بین فضاهای باز و بسته بر قرار می گردد.
مقیاس و شکل فضاهای مورد نیاز را با توجه به اندازه و ویژگی های عملکردی و فضایی آن مشخص می کنیم . و همزمان یا هندسه و شبکه منظم طراحی نیز دست یابیم . ویژگی های تک تک فضاها را کنترل کرده ، اشکالات