لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل : .doc ( قابل ویرایش و آماده پرینت )
تعداد صفحه : 44 صفحه
قسمتی از متن .doc :
فهرست مطالب
عنوان صفحه
بخش اول 1
فصل اول 1
1- اهمیت علم از دیدگاه اسلام 1
2- علم و دانش در قرآن 3
3- آیا علم و فلسفه از دین جداست و به آن احتیاجی ندارد؟ 10
4- آیا علم و فلسفه به دین احتیاج دارد؟ 11
فصل دوم 14
1- تضاد علم با دین 14
2- تضاد اسلام و مدرنیته در باب علم 27
بخش دوم 34
فصل اول 34
1- مفهوم علم، فلسفه و حیات معقول و دین 34
2- علم و دین در جهان اسلام 39
مقدمـه:
اهمیت توجه به علم و دانش در اسلام تا آنجا است که قرآن کریم به صراحت به این موضوع اشاره دارد و آیه علق می فرماید: «اقرا و رَبُکَ الاکرمُ الذی عَلَّمَ بالقیمِ عَلَّمَ الانسانَ مالَم یَعلَم) و نیز پیامبر (ص) در باب علم فرمود: «علم را بیاموزید اگر چه در (چین) باشد» و همچنین پیامبر (ص) می فرماید: من شهر علم هستم و علی (ع) باب آن است و این بیانات پیامبر (ص) می رساند که توجه به علم و دانش در اسلام از انگیزه زیادی برخوردار بوده و حتی بزرگترین دانشمندان دوران گذشته نیز از مسلمانان بوده اند.
علم سبب رشد عقلانی انسان می شود و تحولات را در انسان بوجود می آورد که فکر و تعقل شود را به تلاش و کوشش وا دارد تا زمینه رشد و پیشرفت را در انسان بوجود آورد.
این تحقیق به دو بخش تقسیم می شود که بخش اول به اهمیت علم و دانش در اسلام و قرآن و ارتباط فلسفه و دین و تضاد علم با دین و تضاد اسلام و مورنیته در باب علم بررسی می شود در بخش دوم مفهوم علم، و فلسفه و حیات معقول در دین و علم و دین در جهان اسلام مورد بررسی قرار می گیرد.
بخش اول
فصل اول
1- اهمیت علم از دیدگاه اسلام
از نظر اسلام, علم و معرفت بسیار مهم اند. از این رو آگاه ساختن مردم به حقایق و بیان اسرار آفرینش که نشانه هاى قدرت الهى است, در رأس تعالیم و اهداف پیامبر(ص) قرار داشت. قرآن مى فرماید: (خدا بر مؤمنان منت نهاد که فرستاده اى از خود ایشان را برانگیخت تا آیات او را بر آنان بخواند و پاکیزه شان کند و کتاب و حکمت به ایشان بیاموزد…)
علم, سبب رشد عقلانى انسان است و استعدادهاى نهفته وجودش را به فعلیت مى رساند. على(ع) فرمود: (العقل غریزة تزید بالعلم والتجارب; عقل غریزه اى (انسانى) است که با دانش و تجربه اندوزى زیاد مى شود). امام صادق(ع) در سخنى فرمود: (کثرة النظر فى العلم یفتح العقل; درس خواندن و مطالعه مستمر و زیاد, عقل را شکوفا مى کند.)
اهمیت این مسئله هنگامى روشن تر مى شود که بدانیم حیوانات احتیاج به تعلیم و تربیت ندارند. بچه هاى حیوان خود به خود رشد مى کنند, اما عقل آدمى در سایه تعلیم و تربیت کم کم رشد مى کند و کامل مى شود, چرا که در غیر این صورت از تکامل باز مى ماند و گاه در شرایط نامساعد حتى خاصیتش را نیز از دست مى دهد. از این رو اسلام به پیروانش سفارش زیاد کرده که به دنبال علم بروند و دانش طلبى را بر همگان واجب شمرده است. پیامبر(ص) فرمود: (طلب العلم فریضة على کل مسلم ومسلمة; طلب علم بر هر مرد و زنى واجب است. آگاه باشید که خداوند جویندگان علم و دانش را دوست دارد.)
ناگفته نماند که مقصود از علم و دانش, تمام علوم و دانش هاى مفید و معمول جهان امروز است. بنابراین میدان علم بسیار گسترده است و محدود به رشته هاى مخصوصى نمى شود. استاد شهید مطهرى مى فرمایند: (…علمى که فریضه است این است که مسلمان در وظیفه شناسى یا مجتهد باشد یا مقلّد. و حال آن که واضح است همان طورى که وظیفه شناسى و یاد گرفتن دستورهاى دینى لازم است, بسیارى از کارهایى که به حکم دین آن کارها فرض و واجب است, کارهایى است که خود آن کارها علم و درس و مهارت, لازم دارد; مثلاً طبابت, واجب کفایى است, اما انجام این فریضه بدون درس و تحصیل و کسب علم پزشکى میسر نیست. پس تحصیل این علم فریضه است و هم چنین بسیار چیزهاى دیگر. باید دید چه نوع امورى است