لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 23
مقاله فرمهای جستجوی اطلاعات از بانکهای خارجی در سال 1374 تجزیه و تحلیل شده
چکیده
در این مقاله فرمهای جستجوی اطلاعات از بانکهای خارجی در سال 1374 تجزیه و تحلیل شده و از نظر وضعیت تحصیلی, مقطع و گروه تحصیلی, نوع دانشگاه, موضوعات درخواستی, میزان درآمد حاصله و تراکم مراجعین در ماههای مختلف سال مورد بررسی قرار گرفته است.
بانکهای اطلاعاتی به منظور سازمان دادن به اطلاعات پراکندهای ایجاد میشوند که در حالت پراکندگی ماده خامی بیش نیستند و با پردازش آنها میتوان بر اساس نیازها و مراجعات مختلف, مجراهای مناسب بازیابی اطلاعات را برای استفادهکنندگان فراهم کرد.
مرکز اطلاعات و مدارک علمی نیز به منظور پاسخگویی به نیازهای اطلاعاتی مراکز و مؤسسات پژوهشی, محققان, استادان, دانشجویان و... در چارچوب اهداف و وظایف محوله اقدام به تهیه و راهاندازی بانکهای اطلاعاتی (فهرست ضمیمه) نموده است و تلاش دارد که بر وسعت این امکانات بیفزاید. این گسترش بدون وجود اطلاعات از وضعیت موجود بانکها و مراجعین آنها امکانپذیر نخواهد بود.
چندین سال از فعالیت بانکهای اطلاعاتی خارجی در مرکز اطلاعات و مدارک علمی ایران میگذرد و تاکنون اطلاعات حاصل از فرمهای درخواست جستجوی اطلاعات, ارزیابی نشده است و نیاز به آگاهی از وضعیت مراجعین به این بانکها همواره وجود داشته است: این که چه نوع مراجعینی, از چه قشر, با چه سطح تحصیلات و نیز با چه موضوعات درخواستی به این مرکز مراجعه میکنند. در این بررسی سعی شده وضعیت مراجعین به بانکهای اطلاعاتی خارجی مرکز اطلاعات و مدارک علمی مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد تا از این طریق بتوان در انتخاب نوع بانکها, و تقویت و توسعه آنها اقدام لازم را به عمل آورد. با این هدف کلیه فرمهای تکمیل شدة جستجوی اطلاعات (نمونه پیوست) در سال 1374 مورد استفاده قرار گرفت. از آنجا که جامعة آماری تحقیق عبارت از 1115 فرم درخواست جستجوی اطلاعات, بود با بهرهگیری از فرمول "کوکران" حجم نمونة لازم برای مطالعه تعیین گردید. تعداد 187 نمونه با روش نمونهگیری تصادفی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت.
یافته های تحقیق
وضعیت تحصیلی مراجعین
وضعیت تحصیلی مراجعین به بانک های خارجی نشان می دهد که با حذف موارد بدون جواب، 6/78 درصد از مراجعین دانشجو و 4/21 درصد از آنان فارغ التحصیلان بوده اند. با توجه به نتایج حاصله، اکثریت مراجعین به بانک های خارجی دانشجو بوده اند و این امر می تواند ناشی از عوامل زیر باشد:
- دانشجویان به دلیل انجام تکالیف درسی و پایان نامه، نیاز بیش تری به اطلاعات و منابع دارند.
- از آنجا که اکثر دانشگاه ها حتی در تهران فاقد مراکز اطلاع رسانی و بانک های اطلاعاتی متناسب با نیاز دانشجویان می باشند، بانک های اطلاعاتی مراکز اطلاعات و مدارک علمی ایران یکی از تأمین کنندگان اصلی نیاز آنان است.
- همچنین به نظر می رسد که اکثر فارغ التحصیلان دانشگاه ها، پس از فراغت از تحصیل، نیاز کمتری به اطلاعات دارند و کم تر به فعالیت های تحقیقاتی می پردازند.
مقطع تحصیلی مراجعین
بررسی مقطع تحصیلی به بانک های خارجی نشان می دهد که با حذف موارد بدون جواب، 1/1 درصد از مراجعین در مقطع کاردانی، 5/21 درصد در مقطع کارشناسی، 6/70 درصد در مقطع کارشناسی ارشد و 8/6 درصد در مقطع دکترای تخصصی بوده اند. با توجه به نتایج حاصل مشاهده می شود که اکثریت مراجعین در مقطع کارشناسی ارشد بوده اند. بنابراین می توان چنین استنباط کرد که دانشجویان کارشناسی ارشد نسبت به دانشجویان مقطع کارشناسی و پایین تر، بیش تر به فعالیت های تحقیقاتی می پردازند، امّا در مقایسه با دانشجویان دکترا نمی توان چنین نتیجه ای گرفت، زیرا تعداد دانشجویان کارشناسی ارشد بیش تر از دانشجویان مقطع دکترا است. این نکته قابل توجه است که به لحاظ نوع امکانات و خدمات موجود در مرکز، نیازهای اطلاعاتی دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد بیش تری برآورده می شود.
جدول 1. توزیع فراوانی مراجعین بر حسب مقطع تحصیلی آنان
مقطع تحصیلی
فراوانی
درصد
درصد با حذف موارد بدون جواب
درصد تراکمی
کاردانی
2
1/1
1/1
1/1
کارشناسی
38
3/20
5/21
6/22
کارشناسی ارشد
125
8/66
6/70
2/93
دکترای تخصصی
12
4/6
8/6
100
بدون جواب
10
3/5
-
-
جمع
187
100
100
-
گروه تحصیلی مراجعین
یکی از موارد بررسی شده در تحقیق, گروه تحصیلی مراجعین به بانکهای خارجی است. بر اساس نتایج حاصل, با حذف موارد بدون جواب, 4/17 درصد از مراجعین در گروه علوم پایه, 2/52 درصد در گروه علوم انسانی, 1/21 درصد در گروه فنی مهندسی, 6/0 درصد در گروه هنر و 7/8 درصد در گروه علوم پزشکی بودهاند. بر اساس جدول شماره 2, بیشترین مراجعین در گروه علوم انسانی بودهاند که این امر میتواند ناشی از بیشتر بودن تعداد بانکهای اطلاعاتی مرتبط با علوم انسانی در مرکز اطلاعات و مدارک علمی باشد. بر اساس بررسی به عمل آمده, نزدیک به 50 درصد از بانکهای اطلاعات خارجی این مرکز در زمینههای موضوعی مرتبط با علوم انسانی بودهاند؛ در حالی که 20 درصد از بانکهای موجود در زمینة علوم پایه, 20 درصد در زمینة فنی, مهندسی و 10 درصد نیز در زمینه هنر بودهاند.